משרד התרבות פרסם להערות הציבור שינויים מהותיים לתקנות התמיכה בגלריות בתחום האמנות הפלסטית. כמה מהתקנות עלולות לפגוע אנושות בתחום האמנות בישראל. זוהי קריאה לכל מי שתחום האמנות יקר לו ולה: הצטרפו למאבק בהבעת התנגדות כאן, טרם התקנות ייכנסו לתוקף ב-15.10.
בימים אלו יצאו תקנות חדשות של משרד התרבות לתמיכה בגלריות ובחללי תצוגה, ופורסמו להערות הציבור. התקנות אמורות להיכנס לתוקפן בשנה בה חלו קיצוצים בתמיכות המדינה, וירידה דרמטית באפיקי הכנסה אחרים, בשל המלחמה. אין שום ספק שזוהי השנה הקשה שידענו כולנו. בזמן שסדר היום מתמקד בצרכים קיומיים, הקשב לתרבות פוחת משמעותית. דווקא בשל כך חשוב לנו להתריע על כך שלא מדובר על שינוי זמני אלא על בכיה לדורות.
משמעות הצעד היא הקשחת התקנות לקבלת תמיכה, כולל העלאת הרף לשטח הגלריה במ"ר ולתקציבה. כתוצאה מכך, כשליש מן הגלריות הפועלות כיום צפויות להפסיק לקבל תמיכה (לאחר תקופת מעבר).
גם אם עשו זאת בתום הליך שיתוף ציבור רחב ומתוך כוונה להיטיב עם השדה, במשרד התרבות מצאו לנכון להביא לכך שכשליש מן הגלריות הנתמכות יסגרו במשך שלוש השנים הקרובות, במקום לתמוך בפתיחה ובשגשוג הפעילות האמנותית. התוצאה תהיה צמצום הקולות הקיימים, בייחוד אלה התלויים בתקציב משרד התרבות כדי להתקיים, לטובת הקולות החזקים והגדולים ממילא, משיקולים שבינם לבין אמנות אין דבר: אמנות לא יכולה לפעול בשדה ריכוזי. היא לא יכולה בלי מגוון ובלי יצירה בלתי תלויה. ללא הקולות שבשוליים או במרחק, נישאר עם זרם מרכזי דל ולא מאותגר.
איגוד האוצרות.ים רואה בהחלטה זו פגיעה אנושה בתחום האמנות בישראל, שתזיק לכלל הציבור שצורך תרבות, כמו גם לאמניות.ים, לאוצרות.ים ולפעילות.י תרבות. האיגוד קורא למשרד התרבות לשקול מחדש שינויים אלה ומתריע כי מהלכים מצמצמים כאלה עלולים לתרום באופן מסוכן להגבלת חופש הביטוי האמנותי בישראל.
אלו הנתונים:
בזמן שתקציב מנהל התרבות עומד על כמיליארד ש"ח בשנה, התמיכה בגלריות לאמנות בישראל מהווה פחות מ-10 מיליון ש"ח בשנה בלבד.
בתקנות החדשות יש כמה סעיפים שיקשו באופן משמעותי על גלריות ציבוריות לקבל תמיכה ממשרד התרבות כמו בכל שנה. הראשון הוא הדרישה לסך הוצאות של 300 אלף ש"ח בשנה (225 אלף ש"ח בפריפריה). השני - שטח הגלריה המינימלי לקבלת תמיכה יעלה ל-60 מ"ר לכל הפחות (45 מ"ר בפריפריה). מבדיקת האיגוד עולה שכ-20 גלריות מתוך 62 הגלריות הנתמכות כיום לא יעמדו בתקנות הקבועות. 10 עד 15 גלריות לא יעמדו אפילו בתקנות המעבר בשנתיים הקרובות. בין חללי התצוגה שעלולים להיפגע יש גלריות ציבוריות משמעותיות, שפועלות לאורך שנים ארוכות וגלריות שיתופיות המופעלות בידי אמניות.ים. רבים ממי שיעמדו בתקנות המעבר במשך שנתיים ידעו שהחבל תלוי מעל צווארם והם עתידים להסגר אם לא יגדילו הכנסות באופן שיהיה עבורם בלתי אפשרי.
בנוסף, ישנה דרישה לכך שתערוכה תעמוד לפחות שבעה שבועות - מה שיצמצם את כמות התערוכות שחלל קטן יוכל להציג. זהו צמצום נוסף של מספר האמניות.ים שיוכלו להיחשף לקהל בכל שנה, ודילול משמעותי של ההיצע האמנותי לשוחרי התרבות.
שטח והכנסות לא יכולים להיות פרמטרים מינימליים לתמיכות בתחום האמנות. האמנות הטובה ביותר יכולה להיות מוצגת בחללים הקטנים ביותר. התוצאה של התקנות החדשות תהיה היצע חסר גיוון, צמצום הקולות בחברה שבאים לידי ביטוי והקטנת הקהילות שיש להן גישה לאמנות. כלומר, התקנות עומדות בסתירה לתפקיד התמיכה עצמו - לעודד ולקיים תרבות שלא נועדה להתמודד עם כוחות השוק, ולעודד נגישות רחבה אליה.
גם היום, רבות מהגלריות הציבוריות פועלות כנגד כל הסיכויים. התקנות החדשות של משרד התרבות עלולות לשים קץ לאפשרות לקיים חללים קטנים שמרכזים קהילות קטנות וחשובות, במרכז ובפריפריה. הן עומדות לפגוע פגיעה אנושה בתחום האמנות, כזו שייתכן שלא נוכל להשתקם ממנה.
שימו לב! התקנות החדשות נמצאות במשרד המשפטים, בשלב הערות הציבור. כרגע, הכלי החזק ביותר כדי להתמודד איתן הוא להביע התנגדות ייחודית באתר משרד המשפטים.
אנו קוראים לציבור להצטרף למאבק ולמנוע מהתקנות החדשות להיכנס לתוקף. הפתרון הוא פשוט: ביטול הגזרה על הוצאות של מאות אלפי שקלים, החרגה של גלריות שכבר פעילות, ובעיקר הגדלה משמעותית של תקציב האמנות הפלסטית, כזו שתעלה מיליוני שקלים בודדים בשנה. סכום זה יאפשר לתחום האמנות הפלסטית לשרוד את המלחמה ובהמשך אף לשגשג. האם זו לא הסיבה שעדיין קיים בארץ משרד תרבות?
מה אפשר לעשות?
הכירו את התקנות החדשות והגיבו אליהן כאן
שימו לב: מומלץ לכתוב נוסח משלכם, במילים שלכם. תהיה לזה יותר השפעה.
פנו לנציגי ציבור והסבירו להם מדוע התקנות החדשות עלולות לפגוע בכם ובעולם התרבות כולו
מיקי זוהר, שר התרבות - Ministerts@most.gov.il
בצלאל סמוטריץ', שר האוצר - bezalels@knesset.gov.il
רן שפירא, ראש מנהל התרבות - RanS@most.gov.il
זהר זפרני, מנהל תחום המוזיאונים והאמנות הפלסטית - ZoharZ@most.gov.il
המועצה הישראלית לתרבות ואמנות - RevitalL@most.gov.il
הפיצו את הקריאה הזו לכל מי שנראה לכם רלוונטי
כיום המצב הוא בלתי נסבל ביחס בין חללי תצוגה לבין אומנים. יחס שמפר את האיזון בין הרצון לייצור לבין היכולת לשרוד בעולם כאמן. לנוכח התקנות החדשות ישנה כוונה טובה לשיפור מצב האומנים בישראל אך הם גם משמיטים את הקרקע שעליה מרבית האומנים מתבססים להצגת אומנותם. בלי התמיכה בגלריות קטנות, יוזמות קולקטיביות לבניית חללי תצוגה, ותחלופה מהירה של תערוכות, האומנות בארץ תדעך ותעבור להיות כלי תחת מספר מצומצם של מוקדי כוח ואנשי עסקים שיתוו את השאלה מה זאת אומנות.
כאשר נשאל וינסטון צ׳רצ׳יל לגבי קיצוץ תקציב התרבות בזמן מלחמת העולם השנייה הוא ענה: ״אז בשביל מה אנחנו נלחמים ?״
זאת בדיוק המלחמה שלנו, לשמור על התרבות והאמנות בזמן המלחמה, מול ההון הציבורי שבידי השלטון
בהנחה ש"בכול מקום" ישנם אמנים "למיניהם" שישמחו להציג מיצירותיהם תמורת סכום × ליצירה, אני מציע שהגלריות יפנו פרקי זמן "בין לבין" לכך ...
= זה אינו שולל פיקוח של הגלריות ...
זה, יגביר מעורבות ציבורית ...
ו כולהו ...
כשהימין שומע תרבות, מיד נשלף הסכין